News & dates

 

Sterkt fra skoga

10.08.2016 | Tor Hammerø

Sinikka Langeland har lenge vist oss at hun har noe helt spesielt på hjertet. Her gjør hun det kanskje i sterkere grad enn noensinne med stjernehjelp fra noen av våre aller beste.

Sinikka Langeland (55) fra Grue på Finnskogen har i flere tiår vært en viktig og retningsgivende musikant med et tradisjonsrikt musikalsk fundament som ståsted. Hun har gått djupt inn i et musikalsk landskap, nesten bokstavelig talt, som har røtter i Finland, Russland, ja faktisk også Japan, og som har strukket seg til Finnskogen. Med sitt mesterskap på det finske nasjonalinstrumentet kantele, samt hennes unike runesang og kveding, har Langeland åpna ørene for dette vakre, sterke, men på sett og vis fremmede tonespråket for tusener verden rundt – mye med hjelp av ECM og Manfred Eicher som har gitt ut Langelands musikk de seineste åra.

På Finnskogutstillingen i 2012 blei Langelands bestillingsverk “Sammas – Himmelsøyle” urframført og litt seinere gjentatt på Oslo internasjonale kirkemusikkfestival. Nå får alle vi andre kloden rundt også anledning til å bli med på denne unike reisa der Langeland har skrevet all musikk og all tekst basert på fortellinger som har levd i flere hundre år – historier fra skoga må vite. Langeland har greid å bevare det ekte og inderlige fra det opprinnelige i uttrykket samtidig som hun har makta å flytte det inn i vår tid også.

Mye av årsaken til at resultatet har blitt så vakkert, inderlig og ikke minst tidløst, skal hennes håndplukka superlag ha mye av æren for. Arve Henriksen på trompet, svenske Anders Jormin på bass, finske Markku Ounaskari på trommer og Trygve Seim på tenor- og sopransaksofon samt vokalensemblet Trio Mediaeval med Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Berit Opheim. De har alle skjønt Langelands intensjoner med dette verket og lagt sjela si i å ta det dit og enda videre.

Sinikka Langeland har nok en gang skapt musikk hun er helt aleine om. Hun tar oss med til inderlige steder de aller færreste av oss har vært og jeg lover at det er steder det er herlig å oppholde seg på.

 

Sinikka Langeland

The Magical Forest

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

More news