News & dates

Østlendingen / 12. januar 2010 / Anmeldt av Geir Hovensjø

Sinikkas herlige miks

Gammel norsk folkemusikk blandet med høyverdig klassisk Bach – kan det funke ? Ja, mener Finnskogens Sinikka Langeland, og beviser det ettertrykkelig.

Det internasjonale, tyske selskapet ECM, opp gjennom årene mest kjent for sine jazzutgivelser, står bak hennes 13.album.”Maria´s song” er ikke jazz. Hun har med seg Lars Anders Tomter på bratsj og Kåre Nordstoga på kirkeorgel. Innspillingene er gjort i Nidarosdomen. Albumet består av 28 kutt med sterkt varierende lengde, til sammen 71 minutter. De tre spiller aldri samtidig, men av og til opptrer de to og to. Sinikka tar for seg gamle folkelåter pluss egne melodier. Tomter og Nordstoga spiller Bach. Innholdet har en fellesnevner, nemlig Jomfru Maria, som hos oss ble skubbet ned fra den kirkelige hitlisten etter reformasjonen i 1537 ( men beholdt posisjonen i katolisismen ). God musikk er god musikk, samme om det dreier seg om enkel folkemusikk eller avansert Bach-barokk.

Sinikka synger vakkert, rent og luftig, og lar strengene på sin finske kantele fargelegge innimellom. Tomter og Nordstoga trår ettertrykkelig til og spiller friskt og pågående. Stemningen sitter som den skal. Herlig at noen tenker i slike baner.

More news