News & dates

Dagbladet / 5. februar 2010 / Anmeldt av Ståle Wikshålan

Klassisk fredag

Fin tradisjonsformidling

Sinikka Langeland er en godt profilert kveder og kantelespiller. Nå er hun ute på ECM med «Marias Song», godt assistert av bratsjisten Lars Anders Tomter og organisten Kåre Nordstoga, som trakterer Wagner-orgelet i Nidaros-domen for anledningen. Det er en programmessig godt tenkt utgivelse, med lovprisninger av Maria som gjennomgangstema, i folkemusikktradisjonen og i den klassisk musikktradisjonen.

Det er ikke uten videre noe enkelt prosjekt, med tanke på utdrivelsen av Maria-dyrkelsen på norsk grunn i og med reformasjonen i 1537, men Langeland peiler henne fint inn via krokveier og omveier. Balanseringen mot den klassiske musikken (Bach først og fremst, og Vivaldi) faller inn i hva som over en viss tid har blitt et kjennemerke for deler av det norske utøvermiljøet, folkemusikken og den klassiske tradisjonen i meningsfull musikalsk balanse, eller skjønn forening.

KANTELESPILLET ER SPRØDT og vakkert, og for øvrig fungerer Langelands særegne stemme, som undertiden klinger med en litt skarp og anstrengt undertone. Men det kunne ha vært fint å ha mer enn et orgel og en bratsj i tillegg, selv om både Nordstoga og Tomter spiller utmerket.

More news