News & dates

img45Side 15

Forfatter: EIGIL KITTANG RAMSTAD

Etter trampeklapp og stående applaus behøver ikke Sinikka Langeland være nervøs lenger.

– Dette ble en utrolig sterk opplevelse for meg. Jeg har de siste dagene tenkt mye, følt mye, og egentlig vært ganske nervøs, sier langeland der hun står i sakristiet i Kongsberg kirke.

Gamle venninner, kolleger og publikummere generelt vil komme med lykkønskninger. Alle skrøt voldsomt av bestillingsverket til Glogerfestspillene «Sølvbergvariasjoner» ebbet ut. Det 53 minutter lange smykket ble avsluttet med øredøvende applaus fra de rundt 100 som kom til kirken for å lytte. «Sølvbergvariasjoner» var som omtalen sa, et musikalsk litt surrealistisk drømmelandskap for kantele, sang, trompet, saksofon, bass og trommer.

– Jeg var spent på hvordan publikum ville ta imot musikken, for det er min måte å gripe an historien til sølvbyen og den historien gruvedriften har. Målet har vært å skape bilder og også la publikum tolke musikken på sin måte, forteller langeland.

«Sølvbergvariasjoner» var bestilt av Glogerfestspillene, men kunne sjangermessig like gjerne spilles under både jazzfestivalen og landskappleiken. «Men ær’e klassisk? »

– Jeg har med meg kremen av jazzmusikere her, ja. Og stykket har krysninger av flere musikksjangere, så jeg mener det passer godt under festspillene, smiler en strålende fornøyd Sinikka langeland.

● PÅ KONSERT:

Sølvbergsvariasjoner

◗ Sted: Kongsberg kirke. ◗ Publikum: 100 ◗ Medvirkende: Sinikka Langeland, komponist, vokal og kantele, Arve Henriksen, trompet, Trygve Seim, saksofon, Anders Jormin, bass, Markku Ounaskari, trommer.

Bildetekst:
– TATT OPP AV STATSKANALEN: Gikk du glipp av «Sølvbergvariasjoner» får du muligheten på NRK radio om ikke lenge. Statskanalen gjorde opptak i Kongsberg kirke.
– MULTIKUNSTNER: Sinikka Langeland var komponist, vokalist og spilte kantele. ALLE
– BLÅSERE: Trompetist Arve Henriksen, som vi kjenner som prisvinner fra jazz, og Trygve Seim på saksofon.
– MED SINIKKA: Anders Jormin spilte bass, mens Markku Ounaskari spilte trommer.

img71img73

© Laagendalsposten

More news